Obiad jest głównym posiłkiem w ciągu dnia i tak naprawdę bez obiadów
trudno jest nawet wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Nie zawsze
sięgamy po niego w porze obiadowej która standardowo plasuje się w
godzinach od 13 do 16. Wiele osób spożywa to najbardziej obfite danie w
porach popołudniowych jako obiadokolację. Bez względu na to o której
godzinie zasiadamy do obiadu czy obiadokolacji powinniśmy pamiętać o
jednym, że podane danie ma cieszyć podniebienie, sycić i dostarczać
odpowiednich składników odżywczych.
Często zastanawiamy się nad tym co przygotować na obiad i w zależności
od preferowanej diety oraz czasu, który chcemy poświęcić na jego
wykonanie szukamy odpowiednich przepisów. Cena potrzebnych produktów, z
których chcemy zrobić danie obiadowe jest również ważnym czynnikiem,
który często wpływa na wybór naszego domowego jadłospisu. Na szczęście
wśród mnóstwa przepisów na dobry obiad, znajdziemy sporo takich, które z
pewnością będą nam odpowiadać, nie nadwyrężą portfela i nie pochłoną
zbyt dużo czasu na przygotowanie. Oto kilka pomysłów:
1. Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z sosem holenderskim
Składniki na porcje dla dwóch osób:
- 200 g makaronu
- 1 opakowanie gotowego sosu holenderskiego
- garść startego żółtego sera
- 4 plastry szynki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- opcjonalnie kilka pieczarek
Sposób przygotowania :
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie ugotowany i
odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego
olejem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, szynkę w kostkę (opcjonalnie
pieczarki kroimy w plastry) i dodajemy do makaronu. Oczywiście składniki
dokładnie mieszamy i zalewamy sosem holenderskim. Na górze zapiekanki
rozkładamy starty ser. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i w
temperaturze 180 stopni zapiekamy około 10- 12 minut.
2. Ryż z mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki na porcje dla 2-3 osób
- 2 torebki ryżu
- 250 g mięsa mielonego
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sos do pieczeni (ciemny)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Ryż należy ugotować według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Mięso
przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na małym ogniu
rozdrabniając je łyżką lub warzechą na małe kawałeczki. Do tego dodajemy
umyte i pokrojone w kostkę lub w plastry pieczarki. Całość przyprawiamy
niewielką szczyptą soli i smażymy około 10 minut. Następnie zalewamy
wszystko sosem, który również należy przygotować według zaleceń
producenta. Mieszamy całość i gotujemy około 5 minut.
Ryż polany sosem podajemy z mięsem i pieczarkami. Opcjonalnie jako
dodatek sprawdza się zielony groszek konserwowy lub kukurydza.
3. Placki ziemniaczane
Składniki na porcje dla dwóch osób :
- 6 dużych ziemniaków
- łyżka mąki pszennej lub kartoflanej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania :
Ziemniaki obieramy i myjemy, cebulę również. Następnie na tarce o małych
oczkach ścieramy ziemniaki i cebulę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko
oraz przyprawy. Całość starannie mieszamy i nakładamy łyżką masę
(odpowiadająca wielkości placka) na patelnię z rozgrzanym olejem. Masę
rozprowadzamy na cienki placek. Pieczemy z obu stron do zarumienienia.
4. Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Składniki na porcje dla dwóch osób :
- 200 g makaronu
-250-300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania :
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Szpinak myjemy pod
bieżącą wodą i na patelni z dotykiem oleju smażymy go wraz z czosnkiem.
Po kilku minutach zmniejszy on znacznie swoją objętość i wtedy
wzbogacamy zawartość patelni śmietaną. Całość gotujemy 3 minuty i
oczywiście dodajemy przyprawy.
Ugotowany i odcedzony makaron podajemy ze szpinakiem, który opcjonalnie możemy wzbogacić połówkami pomidorów koktajlowych.
5. Makaron z masłem, cukrem i cynamonem
Składniki :
- makaron
- masło
- cukier
- cynamon
Ilość składników uzależniona jest zapotrzebowaniem
Sposób przygotowania :
Makaron gotujemy według podanego na opakowaniu przepisu. Po ugotowaniu i
odcedzeniu nakładamy na talerz odpowiednie porcje, które posypujemy
cukrem. Na patelni należy roztopić masło aż do zarumienienia. Następnie
łyżką polać masłem porcje makaronu.
To błyskawiczne danie na słodko znalazło wielu zwolenników wśród dzieci,
chociaż nie tylko bo dorośli równie chętnie po nie sięgają.
A więcej przepisów na obiad znajdziecie na blogu kulinarnym prostepesto.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz