niedziela, 3 maja 2020

Kilka pomysłów na tanie i szybkie w przygotowaniu obiady

Obiad jest głównym posiłkiem w ciągu dnia i tak naprawdę bez obiadów trudno jest nawet wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Nie zawsze sięgamy po niego w porze obiadowej która standardowo plasuje się w godzinach od 13 do 16. Wiele osób spożywa to najbardziej obfite danie w porach popołudniowych jako obiadokolację. Bez względu na to o której godzinie zasiadamy do obiadu czy obiadokolacji powinniśmy pamiętać o jednym, że podane danie ma cieszyć podniebienie, sycić i dostarczać odpowiednich składników odżywczych.
Często zastanawiamy się nad tym co przygotować na obiad i w zależności od preferowanej diety oraz czasu, który chcemy poświęcić na jego wykonanie szukamy odpowiednich przepisów. Cena potrzebnych produktów, z których chcemy zrobić danie obiadowe jest również ważnym czynnikiem, który często wpływa na wybór naszego domowego jadłospisu. Na szczęście wśród mnóstwa przepisów na dobry obiad, znajdziemy sporo takich, które z pewnością będą nam odpowiadać, nie nadwyrężą portfela i nie pochłoną zbyt dużo czasu na przygotowanie. Oto kilka pomysłów:

1. Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z sosem holenderskim

Składniki na porcje dla dwóch osób:
- 200 g makaronu
- 1 opakowanie gotowego sosu holenderskiego
- garść startego żółtego sera
- 4 plastry szynki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- opcjonalnie kilka pieczarek

Sposób przygotowania :

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, szynkę w kostkę (opcjonalnie pieczarki kroimy w plastry) i dodajemy do makaronu. Oczywiście składniki dokładnie mieszamy i zalewamy sosem holenderskim. Na górze zapiekanki rozkładamy starty ser. Naczynie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i w temperaturze 180 stopni zapiekamy około 10- 12 minut.

2. Ryż z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki na porcje dla 2-3 osób
- 2 torebki ryżu
- 250 g mięsa mielonego
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sos do pieczeni (ciemny)
- sól, pieprz

Sposób przygotowania :

Ryż należy ugotować według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć na małym ogniu rozdrabniając je łyżką lub warzechą na małe kawałeczki. Do tego dodajemy umyte i pokrojone w kostkę lub w plastry pieczarki. Całość przyprawiamy niewielką szczyptą soli i smażymy około 10 minut. Następnie zalewamy wszystko sosem, który również należy przygotować według zaleceń producenta. Mieszamy całość i gotujemy około 5 minut.
Ryż polany sosem podajemy z mięsem i pieczarkami. Opcjonalnie jako dodatek sprawdza się zielony groszek konserwowy lub kukurydza.

3. Placki ziemniaczane


Składniki na porcje dla dwóch osób :
- 6 dużych ziemniaków
- łyżka mąki pszennej lub kartoflanej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania :

Ziemniaki obieramy i myjemy, cebulę również. Następnie na tarce o małych oczkach ścieramy ziemniaki i cebulę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy. Całość starannie mieszamy i nakładamy łyżką masę (odpowiadająca wielkości placka) na patelnię z rozgrzanym olejem. Masę rozprowadzamy na cienki placek. Pieczemy z obu stron do zarumienienia.

4. Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Składniki na porcje dla dwóch osób :
- 200 g makaronu
-250-300 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- opcjonalnie kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania :

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i na patelni z dotykiem oleju smażymy go wraz z czosnkiem. Po kilku minutach zmniejszy on znacznie swoją objętość i wtedy wzbogacamy zawartość patelni śmietaną. Całość gotujemy 3 minuty i oczywiście dodajemy przyprawy.
Ugotowany i odcedzony makaron podajemy ze szpinakiem, który opcjonalnie możemy wzbogacić połówkami pomidorów koktajlowych.

5. Makaron z masłem, cukrem i cynamonem


Składniki :
- makaron
- masło
- cukier
- cynamon
Ilość składników uzależniona jest zapotrzebowaniem

Sposób przygotowania :

Makaron gotujemy według podanego na opakowaniu przepisu. Po ugotowaniu i odcedzeniu nakładamy na talerz odpowiednie porcje, które posypujemy cukrem. Na patelni należy roztopić masło aż do zarumienienia. Następnie łyżką polać masłem porcje makaronu.
To błyskawiczne danie na słodko znalazło wielu zwolenników wśród dzieci, chociaż nie tylko bo dorośli równie chętnie po nie sięgają.

A więcej przepisów na obiad znajdziecie na blogu kulinarnym prostepesto.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz